Mat-tips om du ska Thailand för första gången!

Resor / Permalink / 0
Hemmagjord pizzaugn a la "man tager vad man haver"...

Väntar och väntar....och väntar...och väntar på maten.
Att få maten samtidigt i samma sällskap hör inte till vanligheterna...

Reklamskyltar behöver inte kosta skjortan...

En helt vanlig restaurang i Phuket.


Många matställen kan verka aningen suspekta men de serverar alltid god mat. I stort sett var det ingen skillnad på fina restauranger och det som serverades  i kojorna längs vägen, stränderna eller på utflykterna. Smaken var alltid lika fantastisk! Thailändarna själva äter i stort sett hela tiden - Inte nödvändigtvis tillsammans, utan lite då och då. Därför kändes det lite märkligt när vi västerlänningar satte oss till bords att det kunde gå upp till 1 1/2 tim mellan när förste och sista man fick in sin rätt. Men i Thailand har man inte bråttom. INGEN har bråttom. Man bara "är". Det är kanske just därför som ca 400 000 svenskar/år lägger sina semesterveckor just här!
Var tacksam över att de anpassat menyerna till engelska så att du inte får in gristarmar och ormhuvuden - vilket är en vanlig rätt på ortsbefolkningens bord...Visserligen som soppa och smaksatt med chili - men i alla fall! Stark mat som gör dig rödögd, tårögd och att en viss rök stiger ur öronen på dig dämpar du med "steamed rice" (ångat ris) och inte kall dryck som gör det än värre! I stället för salt och peppar får du såser som krydda. Bordsknivar används inte eftersom allt kött och fisk är strimlat och delat i småbitar. Istället erbjuds du gaffel (vänster hand) och sked (höger), meningen är att du ska putta på maten med gaffeln till skeden. Att äta med gaffel anses ofint...

Recept på en av såserna:

NAM PRIK

"pepparvatten"
Krossad röd chili
räkpasta
svartpeppar
vitlök
lök
tamarindfrukter
citronsaft
ingefära

På bilderna syns: Pizzaman, Felix & Denise
Foto: Catrin Lanai

Till top