Fikonmarmelad/-chutney

Matfoto / Permalink / 0
 
Erkänn att det känns lite extra speciellt att ha gjord en egen marmelad att sätta fram på bordet. Inte bara för värdinnan eller värden utan även för gästen ♥
 
Här har jag coopat allas vår TV-Ernsts fikonchutney. På bilden sjuder apelsiner, citroner, vatten och kanelstänger och det doftar helt ljuvligt i hela huset! (Precis som han alltid säger på TV!)
 
500 g torkade fikon
4 st apelsiner
1 st citron
4 dl vatten
2 st kanelstänger
10 dl socker
2 dl hackade valnötter (pga av allergiker i familjen valde jag mandel)
1 msk pektin (det tog en timma för mannen att hitta det i butiken... hahah)
1 msk citronsyra (detta tog 5 sms och ett samtal :D  )
Ev. lite cognac (detta hittade han däremot direkt ;) )
 
1. Blötlägg fikonen över natten
2. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull (Glöm inte skära bort den hårda knoppen i ena änden)
3. Tvätta apelsinerna och citronen. Dela dem i fyra bitar och skär dem sedan i tunna skivor
4. Lägg ned dem i kastrullen och häll på vattnet
5. Koka samman med kanelstänger under omrörning i 20 minuter eller tills skalen är mjuka
6. Rör ned 10 dl socker och lite cognac om så önskas
7. Grovhacka valnötter (eller annat) och rör ned blandningen tillsammans med pektin och citronsyra
8. Låt koka ytterligare 10-15 minuter
9. Häll upp marmeladen/chutneyn i en rengjord glasburk
 
Servera till en härlig ostbricka eller varför inte ett par rykande färska scones på frukostbordet!
 
 
 
Till top