30 december 2014

Ugnsrostad müsli

Matfoto

 
Den här müslin har gått varm i vaniljyoghurten under hela 2014 hemma hos oss så tänker därför dela med mig till dig av det här enkla receptet. Vi lever ju i sundhetens årtionde och med det här på frukostbordet har du en bra start på både dagen och det nya året vi nu står inför.
 
Förvara den ugnsrostade müslin i en fin glasburk med lock och låt stå framme i köket! Hemtrevligt, snyggt och läskande gott - om du frågar mig och dottern vill säga. Enligt yngste sonen och äkta mannen ser det mer "läskigt" ut. De tänker under inga omständigheter smaka utan kör vidare på Kellogs Cornflakes även år 2015 hälsar de... MEN för alla er andra: håll till godo!!!
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Ta fram en stor bunke och blanda ihop:
3/4 liter havregryn
1/4 liter rågflingor
2 tsk kanel
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
4 dl grovhackad sötmandel
 
Värm i en gryta:
1 1/2 dl vatten
3 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1/2 tsk havssalt eller vanligt salt
 
Häll i en tunn stråle ned vätskan i bunken med de torra ingredienserna och rör om.
 
Lägg över blandningen på en stor ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i drygt en halvtimma. Tänk på att röra om i müslin så att allt blir rostat och torrt.
 
Efter ugnen tillsätt:
1 dl riven kokos
1 dl krossade linfrön
1 dl hackade torkade tranbär
2 dl gojibär
2 dl russin
 
Nu doftar det helt underbart i hela huset - jag lovar!